Testamente – till vilket pris?

Att skriva ett testamente kan vara bland det viktigaste du gör. Det styr nämligen vem som får – och inte får – ta del av dina tillgångar när du någon gång går bort. Det är därför värt att särskilt fästa uppmärksamhet kring hur man har skrivit det, när man har skrivit det samt vart man förvarar det. Nedan följer lite tips & tricks när man ska fundera på detta. 

Vad kostar ett testamente?

Ett testamente kan kosta allt mellan 0 kronor till uppemot 10 000 kronor. Det bror helt på hur du går tillväga och vilket stöd och rådgivning du är i behov av. Störst skillnad i pris är det mellan att å ena sidan göra det själv via en mall eller digital e-tjänst och å andra sidan att anlita en jurist eller advokat som hjälper till med att skriva ditt testamente. Vi reder ut lite av vad som skiljer dessa alternativen åt här nedan. 

Testamente genom en mall?

Det är inte ovanligt att man vill skriva testamentet själv, inte minst för att slippa betala något. Testamentets formkrav är tydliga och går enkelt att uppfylla själv. Man behöver således inte ha hjälp av en jurist för att upprätta ett giltigt testamente. Se exempelvis skatteverkets sida för information

Nackdelen är att en mall, per definition, inte kan passa alla olika situationer. Inte heller finns det någon som kontrollerar testamentet så att det faktiskt blir rätt och i enlighet med dina önskemål. Juridik kan ibland vara lite snårigt och komplicerat, vilket innebär att en liten detalj som man som lekman inte fäster speciellt mycket uppmärksamhet vid kan ha stora följer.

Anlita en advokat eller jurist

Att anlita en jurist eller advokat innebär att du får ett personligt testamente baserat på dina behov och önskemål, samt att experten kommer att ha tagit andra saker i beaktande, exempelvis din civilstatus, familjesituation och annat som är relevant, men inte alltid uppenbart, för icke-juristen. 

Nackdelen med en sådan tjänst är att det inte sällan kan dra iväg på kostnadssitan. Inte sällan kostar det över 6 000 kronor för ett testamente, i vissa fall så mycket som 10 000 kronor.

Vad kostar det att anlita Dalajuristen för att skriva ett testamente?

Familj på timmerväg

Vi är prisvärda och erbjuda fasta priser då vi arbetar på distans, via telefon, mail och Zoom/Skype men samtidigt kan erbjuda samma personliga service och rådgivning som ifall vi sågs fysiskt. Ett prisvärt alternativ utan att tumma på kvalitén. 

Dalajuristen arbetar enbart med fasta priser, och det gäller givetvis även testamenten. Det innebär att du vet vad du betalar redan från början. Ett testamente kostar i regel 2 495 kronor för en person, eller cirka 3 495 för ett gemensamt testamente (två testamenten på ett papper, exempelvis för makar eller sambor). 

Vi arbetar inte med någon mall, utan ger personlig och anpassad service och rådgivning till dig, baserat på dina önskemål och förutsättningar. 

Alltid fast pris och personlig service - Anlita Dalajuristen för ditt testamente

Vi är alltid tydliga med vilka priser vi tar för våra arbeten. Det ger dig en möjlighet att jämföra oss med andra jurister men även för att vi är helt öppna med vår prissättning. För det fasta priset kommer vi att upprätta ett personligt testamente som är i enlighet med dina önskemål. Vår arbetsmodell kan du läsa mer om här